SPIERPIJN VERMIJDEN? OF KLOPT HET
22 augustus 2022 
1 min. leestijd

SPIERPIJN VERMIJDEN? OF KLOPT HET "NO PAIN" NO GAIN?

Spierpijn treedt op wanneer je een spier maximaal ‘uitput’. Op zo’n moment breek je spiervezels af, iets dat je na zo’n 24 uur voelt als spierpijn. Die pijn houdt meestal ook zo’n 24 uur aan. Dat is de herstelperiode waarin de vezels recupereren en ze dikker en steviger worden. Is spierpijn dan inderdaad een must? Toch niet! 

Spierpijn is geen must!

Je hebt niet per se spierpijn nodig om vooruit te gaan. Het is niet omdat je geen spierpijn hebt, dat je niet aan het opbouwen bent. Want: wie correct opbouwt en zijn/haar intensiteit met kleine stappen verhoogt, kan ook spieren opbouwen zonder al te veel spierpijn 


Fitness


Hoe kan ik spierpijn vermijden?

✅Wanneer je oefeningen correct uitvoert en je intensiteit of kracht geleidelijk aan opbouwt, is de kans op spierpijn aanzienlijk kleiner.

 DE EGYM cirkel is  perfect om spierpijn te vermijden. De sessies bouwen geleidelijk op, en alle toestellen werken met druk en tegendruk.  

✅Water drinken vermindert de kans op spierpijn. Een uitgedroogde vezel scheurt sneller dan een gehydrateerde. Water houdt je spieren vochtiger en daardoor steviger. Om goede cement te maken, heb je ook water nodig. 😉

✅Warm op. Zet je een koude spier meteen intens aan het werk, dan is de kans op scheurtjes groter. Door op te warmen, pomp je bloed naar je spieren en zijn zij beter gewapend tegen spierpijn.

✅Ga niet helemaal in rust na een zware workout, maar houd je spieren soepel met stretchoefeningen, een wandeling… Wie voor uren in de zetel ploft, heeft vaak meer last van spierpijn.

🖐Let wel op: geef je spieren voldoende recuperatietijd na een workout. Te snel opnieuw (zwaar) trainen kan je spieren meer afbreken dan opbouwen. 

Spierpijn tijdens het sporten, kan dat?

Wanneer je tijdens of net na het sporten spierpijn voelt, is dat eerder melkzuur of verzuring. Dat betekent dat je boven je limieten aan het gaan bent en geen reserves meer hebt. De oplossing: iets eten, drinken of het even rustiger aan doen. Laat je begeleiden door onze coaches, en haal het maximale uit je training zonder steeds in het rood te gaan.

PROBEER GRATIS 14 DAGEN WAT DE TRAININGSMOGELIJKHEDEN ZIJN BIJ FIT&FUN!

Ja dat wil ik wel een 👉gratis 14 dagenpas🎁

Over de schrijver
Reactie plaatsen