Terwijl je zwanger bent verandert er veel in en aan je lichaam. Nogal wat: er groeit een heel nieuw mensje in je buik.
Maar laten we eerlijk zijn, het is ook veel werk voor je lichaam. Dus misschien vraag je je af of je trainingsroutine moet volhouden of gewoon moet toegeven aan de verleiding om de hele dag op de bank te liggen.
Wel ik heb goed nieuws đ
Krachttraining tijdens de zwangerschap kan een aantal grote voordelen hebben voor jou en je kleintje. Het maakt niet alleen endorfines vrij die je humeur en geestelijke gezondheid kunnen verbeteren, maar het kan ook helpen bij het vergelijken van veelvoorkomende zwangerschapspijnen en het ondersteunen van je zwangerschap en bevalling.
Maar voordat u begint met tillen als een bodybuilder, laten we het hebben over hoe u de juiste richting kunt vinden. Gebruik de activiteitenschaal om te beoordelen hoe hard je je voelt tijdens je trainingen. Als je een 9 van de 10 voelt, is het waarschijnlijk tijd om een tandje bij te zetten.
đď¸Blijf bij oefeningen met veel herhaalde gebeurtenissen en pas het gewicht en de herhalingen aan.
Wees dus niet bang om tijdens de zwangerschap je fitnessroutine bij te houden. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en indien nodig te maken.
En wie weet, misschien komt je baby naar buiten om squats te doen als een professionalđđď¸ââď¸
Wat zijn de mogelijke voordelen van krachttraining tijdens je zwangerschap?
đHet ervaren van stress/stemmingswisselingen kan bijvoorbeeld afnemen;
đDe afgifte van endorfine wordt opgewekt, dit heeft effect op je humeur en mentale gezondheid.
Krachttraining tijdens je zwangerschapđď¸ââď¸
Mag je krachttraining doen tijdens je zwangerschap?
Terwijl er in jouw buik de mooiste en liefste baby van de wereld groeit, vind er namelijk meerdere (hormonale) veranderingen die dit wonder van de natuur ondersteunt en mogelijk maakt.
Een ander gevolg hiervan is dat je als zwangere vrouw een ras scala aan klachten kunt ontwikkelen.
Krachttraining kan van positieve invloed zijn tijdens je zwangerschap!
Van dagelijks starten met je hoofd boven de toiletpot, tot stemmingswisselingen en lichamelijke pijn in de rug en/of bekkenbodem. Allemaal gedeeltelijke van mogelijke zwangerschapsklachten. Met dit soort ongemakken moet je er waarschijnlijk niet aan denken om dat vermoeide lichaam ook nog aan een trainingssessie te onderwerpen.Â
Toch kan trainen tijdens de zwangerschap juist van heel positieve invloed zijn.
đJe genezing wordt/blijven sterker door het trainen: dit kan verlichting geven bij algemene pijnklachten die veelÂ
voorkomen tijdens de zwangerschap;
đDe samenwerking tussen spiergroepen en onderdelen wordt op een positieve manier beĂŻnvloed door training tijdens de zwangerschap.
Hoe zwaar mag je trainen tijdens je zwangerschap?
herhalingen horen qua oefening te voelen als een vijf tot zes.
Waar moet je op letten als je krachttraining doet tijdens je zwangerschap?
'Zwaar trainen' is een redelijk begrip. Wat voor jou een eitje kan zijn voor je zus uitputtend zijn. Wat in dit geval bedoeld wordt, is of het nodig is om het rustiger te doen als je traint terwijl je zwanger bent. Vergeet niet dat een zwangerschap al veel extra energie vereist. Het is daarom niet de bedoeling dat de trainingen die je in deze maanden doet je compleet afpeigeren.Â
Op basis van de activiteitenschaal kan je voor jezelf bijhouden hoe zwaar/inspannend je een bepaalde oefening hebt ervaren:
â 1 â weinig tot geen activiteit â alle zittende / volgende activiteiten naast slapen.
â 2-3 â lichte activiteit â makkelijke activiteiten die je lang kunt volhouden terwijl je nog een vaststaand gesprek hebt. Denk hierbij aan wandelen of rustig fietsen.
â 4-6 â gewone activiteit â activiteiten die je ook lang kunt volhouden maar waarbij je ademhaling verzwaard is en gelijktijdig een gesprek lastig voert.
â 7-8 â krachtige activiteit â tijdens dit soort activiteiten is praten in volledige zinnen niet meer te doen. In elk geval kunt u de activiteit niet langer volhouden.
â 9 â zeer zware activiteit â activiteiten die je moeilijk kunt uitvoeren en zeker niet terwijl je praat.
â 10 â maximale activiteit â activiteiten waarbij je voor je gevoel nog weinig zuurstof krijgt en niet meer kunt praten.
Tijdens het uitvoeren van je sets of na afloop van de training kan je met behulp van de activiteitenschaal vaststellen hoe zwaar je het vond. Als bepaalde oefeningen dan te inspannen blijken, dienen deze aangepast te worden. Bijvoorbeeld door een lichter gewicht te gebruiken. Vind regelmatig de richtlijnen die elke zwangere vrouw kan hanteren, in relatie tot verantwoorde intensiteit van krachttraining:   Â
đWeinig herhalingen met een relatief zwaargewicht: vier series van drie tot vijf herhalingen horen qua oefening als een zeven tot acht.
đGemiddeld aantal herhalingen met een gemiddeld gewicht: drie sets van zes tot twaalf herhalingen horen qua activiteit te voelen als een zes tot zeven.
đVeel herhalingen met een relatief laag gewicht: drie sets van twaalf tot vijftien
Je kunt zeker blijven sporten tijdens je zwangerschap, maar natuurlijk wel met wat minimum.Â
Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je veilig en verantwoord blijft trainen.