Gezinsituatie

Koolhydraatarm in een gezinssituatie

In sommige gevallen is dit zelfs aanvankelijk geen probleem. Vaak vinden kinderen of mannen juist het koolhydraatarm-eten en de receptjes erg lekker. Het zit ons zo ingebakken dat gezond, clean eten hetzelfde is als het hongerdiëten van vroeger. Dus dat je je buikvet kwijt raakt door te gaan hongeren op een blaadje sla. En dat je gezin dan niet genoeg te eten krijgt. Maar dat is absoluut niet het geval. Bovendien kan de rest van je gezin ook een gezondere levensstijl gaan creëren. Het kan alleen maar positief zijn als iedereen wat gezonder gaat eten. Hoe gezonder ze eten, hoe meer energie ze hebben, hoe minder ze ziek zijn en hoe beter ze er uit zien. Dit wilt niet meteen zeggen dat ze hetzelfde dieet als jij moeten gaan volgen, maar er zijn tal van mogelijkheden om de twee werelden te combineren.

Aanpak

Zorg dat je gezin gaat begrijpen wat gezond eten is en waarom je gezonder wilt gaan leven. Een gezonde maaltijd past namelijk in elk verantwoord dieet en is ook goed voor iedereen die al een gezond gewicht heeft. Grote voordeel is dat wanneer je aanleert om gezond te eten dit ook een blijvend resultaat heeft. Experimenteer samen met de gerechten en begin met recepten die bijna iedereen lekker vindt. Onze website loopt over van heerlijke, gezonde receptjes, die heel het gezin zullen bekoren.

Het belangrijkste is jouw aanpak. Dus ga niet apart koken, daarmee maak je gezond eten een uitzondering. Zoek naar gerechten die iedereen lekker vindt. Begin bijvoorbeeld met iets met quinoa, kipfilet en broccoli. Of neem de Avocado-banaan smoothie als ontbijt, dat vinden alle kinderen lekker. Wat kinderen vaak motiveert is als ze zelf het recept mogen uitzoeken. Laat ze helpen bij het doen van de boodschappen en bij de bereiding.

Een andere optie is ook om een grote pan gezonde verse spaghetti bolognese of andere saus te maken, boordevol verse groentjes uiteraard. Voor jezelf kook je er een portie koolhydraatarme pasta bij en voor de rest van het gezin kook je de pasta die zij wensen.

Soep kan ook vaak een redder zijn. Op zondag kook je en grote pan soep, met heerlijke groentjes. Wat er over is, vries je in. Als er dan eens een moment is waar je kinderen gewoon hun eigen ding willen eten, kan jij een heerlijk maaltijdsoepje opwarmen.

Opbouwen

Wat je het beste kunt doen is eerst thuis beginnen met de lekkere gezonde recepten. Dus maak gezonde ontbijten en avondmaaltijden die je vetverbranding activeren en die voor iedereen maximale energie geven. En probeer een tijdje later de lunch wat bij te schaven. Je zult merken dat je man en kinderen op een gegeven moment zelf vragen om gezondere dingen. Geef het wat tijd en wees niet te fanatiek. Een eerste stap zou ook kunnen zijn dat je ei, tomaat of amandelpasta op brood doet in plaats van hagelslag en jam. Bouw het op.

Laat de rest van het gezin ook eens proeven van het uitgebreide snack assortiment van Lignavita, ze zullen niet teleurgesteld zijn. Geef ze een keer een zakje chips, sojaballetjes of een heerlijk aardbeiendessertje. Op die manier kunnen ze ervaren dat koolhydraatarm eten ook enorm lekker kan zijn.

Niet drastisch

Als bovenstaande dingen lukken, dan ben je al aardig op weg. Zeker voor kinderen hoeft het allemaal niet zo drastisch te zijn. Als je een gouden middenweg kan vinden zodat jij je dieet prima kan verderzetten en de rest van het gezin ook lichte aanpassingen hiervoor doen, dan is het toch prima? Bewust boodschappen doen kan veel calorieën schelen, terwijl het je gezin waarschijnlijk niet eens zo opvalt. Kies voor magere vleeswaren, 30+ kaas, volkorenpasta en zilvervliesrijst, verse groenten of diepvriesgroenten in plaats van conserven. Gebruik de oven in plaats van de friteuse. Vervang de mayo door halfvolle fritessaus of, nog beter, ketchup.

Met kleine stapjes kun je veel bereiken en hou je het toch gezellig aan tafel.