Wat te doen tegen een Burn-out of mentale dip? Sporten helpt!


03 Mar
03Mar


Voel jij je vaak uitgeblust? Heb jij na het werk soms last van een dip of ben je op zoek wat te doen tegen een burn-out? Weet ! dan dat er een medicijn is dat vaak vergeten wordt! En dat is sporten! Ook heeft het overduidelijk heilzame effecten op ons brein en ons mentaal welzijn, aldus verschillende wetenschappelijke onderzoeken:

Snellere afvoer van afvalstoffen

Wie beweegt, heeft een betere doorbloeding van onder meer de hersenen. Het gevolg: voedingsstoffen worden sneller aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Die afvoer van afvalstoffen zorgt ervoor dat we ons beter voelen. Vergelijk het een beetje met de runner’s high, al is dat specifieke fenomeen nooit wetenschappelijk bewezen.

Weerbaarheid tegen stress verhoogt

Sporten of bewegen verlaagt de hoeveelheid cortisol in je bloed – een stof die ook wel het stresshormoon wordt genoemd. Door meer te bewegen, verhoog je dus je weerbaarheid tegen stress.

Beter slapen

Met het verkeerde been uit bed stappen, heeft vaak een zichtbaar effect op hoe we ons voelen. Goed slapen is ontzettend belangrijk, en ook daar kan sport je bij helpen. Onderzoek toonde aan dat, wanneer je beweegt, je lichaam beter het onderscheid leert maken tussen periodes van inspanning en rust. Meer bewegen = beter rusten!

Goed voor je brein

Wanneer je beweegt, komt er in je hersenen een stof vrij die zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen in het hersengedeelte dat instaat voor leren en het geheugen. Dankzij die nieuwe hersencellen kan je gemakkelijker herinneringen oproepen. En terugdenken aan mooie momenten, dat doet altijd goed.

Beweging als therapie

Beweegtherapie wordt momenteel al ingezet in bijvoorbeeld psychiatrische instellingen of woonzorgcentra. Zulke therapieën stimuleren volgens wetenschappelijk onderzoek dezelfde neurotransmitters als bepaalde medicatie. Beweging kan zo gunstig zijn voor bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, maar helpt ook om het lichaam en brein te ontspannen.

30 minuten per dag doet wonderen

Beweeg dagelijks een half uurtje aan matige intensiteit en je ervaart al snel de positieve effecten ervan. Onze eGym is hiervoor de perfecte workout. Wissel af met wandelingen, fietstochtjes… en je zal je al beter voelen!

Wat doen tegen een burn-out? 

Wat doen tegen een burn-out of mentale dip, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar hier bij Fit&Fun helpen we je maar al te graag op pad. Met een goede mix tussen ontspanning en inspanning, en de focus op me-time, ben je bij ons aan het juiste adres. Graag ontdekken wat Fit&Fun voor je kan betekenen? Vraag nu een gratis proefsessie aan! Of contacteer ons gerust als je vragen hebt!

Wij helpen je graag verder😀