Waarom gaap je tijdens het sporten?


08 Apr
08Apr

Ik heb de vraag al vaker gehad binnen de sportclub? Hoe kan het toch dat mensen gaan gapen tijdens de lessen of training?

Waarschijnlijk zal jij ook moeten gapen als je dit artikel leest. Mensen zien gapen, dieren zien gapen, praten over gapen of kijken naar een foto waarop iemand gaapt kan jou ook laten gapen. 

Veel mensen linken gapen vast aan vermoeidheid of een tekort aan energie, maar er gapen ook erg veel mensen constant tijdens het sporten, met name tijdens krachttraining. Hoe dat komt, is voor veel mensen de vraag. 

Gapen tijdens krachttraining heeft meerdere oorzaken. Zuurstof tekort 


Alhoewel het nog steeds niet helemaal duidelijk is waarom mensen en dieren gapen, zijn er wel veel theorieën aan vast gekoppeld. Zo is een tekort aan zuurstof één van de theorieën waarom je gaapt tijdens het sporten, en met name tijdens krachttraining. Als er sprake is van een tekort aan zuurstof in het bloed, reageert je lichaam daarop door je te laten gapen. Het diepe inademen voorziet de longen van een hoog gehalte aan nieuw zuurstof, waardoor de longen meer zuurstof naar het bloed kunnen transporteren. 

Een oorzaak van een zuurstoftekort in het bloed kan zijn dat je niet goed door ademt tijdens krachttraining. Veel mensen houden hun adem in tijdens het leveren van kracht, of ademen te kort achter elkaar tijdens krachttraining. Hierdoor moet je dus vaak gapen omdat het lichaam te weinig zuurstof binnen krijgt. Zorg er dus voor dat je tijdens het trainen goed door blijft ademen en dat je tijdens krachttraining goed uitademt tijdens het kracht leveren en goed inademt tijdens het terug laten zakken van het gewicht.

Temperatuurregeling

Een andere oorzaak van het gapen tijdens je workout is dat je lichaam de temperatuur van je hersenen aan het verlagen is. Tijdens het sporten verhoogt de temperatuur van het lichaam en dus ook de hersenen worden warmer. Zweten is de eerste reactie van het lichaam om zichzelf te af te koelen, maar voor de hersenen is meer nodig dan alleen zweet. 

Je kan het gapen zien als een windvlaag van frisse, koele lucht waardoor de hersenen afgekoeld kunnen worden. Ook de hartslag en bloedtoevoer verbeteren waardoor de hersenen verder kunnen afkoelen. Gapen tijdens het sporten komt dus niet omdat je het saai vindt, dat je verveeld bent, of dat je maar beter naar bed kan gaan in plaats van je training af te maken. Gapen tijdens de Workout is helemaal niet erg. Als je het vervelend vindt, kan je als oplossing dus beter gaan opletten op je ademhaling. Hierdoor zal je minder gapen tijdens de Workout.