Reflecteer om je authentieke zelf te vinden


14 Mar
14Mar

Gedurende het jaar 2021 zullen we je helpen om lichaam en geest te verenigen, zodat je jouw leven op een betekenisvolle manier kunt transformeren. Deze maand kijken we hoe je reflectie gebruikt om je ware ik te onthullen. 

Wie ben jij echt? We laten je zien hoe je praktisch en betekenisvol reflecteert op het verleden, zodat je kunt werken aan een gelukkige en geslaagde toekomst. We hebben het vaak niet in de gaten, maar heel veel mensen leven een dubbelleven. Ze laten de buitenwereld een versie van zichzelf zien op basis van hoe ze denken dat ze zijn, en niet van wie ze echt zijn. Dat leidt echter vaak tot gevoelens van somberheid, ontoereikendheid en frustratie. Als jij je leven wilt veranderen, moet je goed begrijpen wie je echt, in je diepste wezen bent: waar ben je enthousiast over, wat is belangrijk voor je. Als je weet wie je echt bent, wie jouw authentieke zelf is, ben je in staat om gelukkiger te leven en is het eenvoudiger om blijvende veranderingen door te voeren. Reflectie is een krachtig middel waarvan we weten dat het een positieve impact heeft. In 2014 ontdekten we dat werknemers van een callcenter die reflecteerden op wat ze tijdens een korte cursus van 15 minuten hadden geleerd, 23 procent beter presteerden dan collega’s die geen tijd kregen om erop te reflecteren. Hieronder staan 5 reflectieoefeningen die je de komende weken eens moet proberen. Ze helpen je om je authentieke zelf te ontdekken, zodat je jouw ware potentieel in 2021 kunt ontgrendelen. 


JE HEBT NODIG:

Notitieboekje

Pen 

HOUD EEN REFLECTIEDAGBOEK BIJ

Houd 10 dagen lang een dagboek bij. Schrijf aan het eind van de dag alles op waar jij energie van kreeg en alle dingen die energie kostten. Oftewel: wat maakte je blij en wat juist niet? Aan het eind van die 10 dagen kun je misschien een trend ontdekken. Misschien ontdek je dat je vrienden hebt die je veel energie kosten, omdat ze altijd met hun problemen bij je komen of alleen als ze iets van je nodig hebben. Aan de andere kant gaf je ochtendwandeling je misschien juist veel energie, omdat je het gevoel had dat je de dag weer aankon. Schrijf deze patronen op, want je kunt ervan aflezen hoe jij wilt dat je leven eruit ziet, gebaseerd op waar jij energie van krijgt. 


LEER JEZELF GOED KENNEN

Denk ook eens terug aan je kindertijd, de tijd dat je naar de basisschool ging. Welke lessen op school vond jij het leukst? Wat deed je graag in je vrije tijd? Het kan makkelijker zijn om jezelf beter te leren kennen als je nagaat hoe je als kind was, nog voordat de buitenwereld en je ego eisen aan je gingen stellen. Schrijf dit op in je reflectiedagboek. Bedenk vervolgens wat je zou willen dat mensen over jou zouden zeggen op je begrafenis. Wat wil jij hebben bereikt? Hoe wil jij worden herinnerd? Schrijf het op. 

VRAAG ANDEREN HOE ZE JOU ZIEN

Vraag hulp aan je vrienden en familie die je echt vertrouwt. Vraag ze wat jou volgens hen uniek maakt. Misschien bevestigen ze wat jij zelf al dacht, of komen ze met verrassende nieuwe inzichten. Schrijf alles wat ze zeggen in je reflectiedagboek, zelfs als je het er niet mee eens bent, en denk er nog eens over na. Om authentiek te leven moet je de fantastische kwaliteiten en waarden zien die maken wie jij bent. Je moet ze zien, ze eigen maken en er trots op zijn. 


MAAK EEN LIJST VAN JOUW KERNWAARDEN

Neem ongeveer 20 minuten de tijd om na te denken over wat jouw principes zijn. Wat zijn de dingen die jij belangrijk vindt? Jouw kernwaarden. Ben je eerlijk? Ben je ruimdenkend? Hecht je waarde aan status of aan geld? Maak onbevooroordeeld een lijst. Niemand hoeft jouw lijst te zien, maar het zal je wel helpen om het pad naar je ware ik te vinden. Je hebt al erg veel opgeschreven, maar dat is niet voor niets. Dit reflectiedagboek helpt je om een beeld te krijgen van wie jij echt bent. Wees je bewust van de waarden die je opschrijft. Zijn er ook waarden waar jij je een beetje voor schaamt? Stel jezelf de vraag hoe dat komt en neem de tijd om hier wekelijks op te reflecteren. En dat brengt ons bij... 

NEEM WEKELIJKS DE TIJD OM TE REFLECTEREN

Neem ongeveer 45 minuten de tijd om te reflecteren op de afgelopen week, bijvoorbeeld aan het eind van de werkweek of op zondag. Stel jezelf de vraag: Is het je gelukt om meer dingen te doen waar je energie van kreeg? Heb je bij sommige van de dingen die je deed gezocht naar het kind in jezelf? Heb je iets gedaan waar je vrienden of familie trots op kunnen zijn? Hoe was de afgelopen week kijkend naar je kernwaarden? Het doel van deze reflectietijd is om na verloop van tijd je ware ik beter te leren kennen. En uiteindelijk zul je de wereld beter kunnen laten zien wie jij in wezen bent.