Koolhydraatarm dieet; de voordelen en nadelen!


30 Mar
30Mar

Zoals de naam al doet vermoeden eet je bij een koolhydraatarm dieet geen (of bijzonder weinig) koolhydraten. Een aantal voorbeelden van dit soort diëten zijn bijvoorbeeld het Dr. Frank dieet en het Atkins dieet. Hoewel deze diëten zorgen voor (extreem) gewichtsverlies zijn er ook een aantal nadelen te onderkennen aan het niet eten van koolhydraten. Persoonlijk ben ik geen fan van deze manier van afvallen, aangezien je lichaam gevarieerde voeding nodig heeft, waaronder koolhydraten. Dat gezegd hebbende, laten we de voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet bekijken. Deze zijn bekeken uit het standpunt van iemand die niet aan krachttraining doet.

Nadelen koolhydraatarm dieet

Een groot nadeel aan de meeste koolhydraatarme diëten is dat de recepten bijzonder eiwitrijk zijn en vol zitten met verzadigde vetten. Het hoge aantal eiwitten is slecht voor je nieren en de verzadigde vetten zijn gewoon slecht voor je. 

Je krijgt veel te weinig vezels binnen wat weer leidt tot een slechte stoelgang. Je krijgt essentiële vitaminen en mineralen niet binnen tijdens dit soort dieet. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door iedere dag een multi-vitamine te nemen. Na het dieet valt iedereen weer terug in z’n oude patroon. Na verloop van tijd zit je op hetzelfde gewicht als eerst.

Voordelen koolhydraatarm dieet

Je valt er van af. Period. Dat is alles.